Hier vind je het complete Geestdrift Festival programma

Op zaterdag 9 november vindt alweer de zevende editie van het Geestdrift Festival plaats. Dit jaar vieren we dit feest van inspiratie en schoonheid en activisme vanaf 12:00 uur in de Utrechtse Pieterskerk met het onderstaand programma.

Kerkzaal

11:30-12:00    Deuren Pieterskerk open

12:00-12:10    Opening festival door Pádraig Ó Tuama

Volgens Pádraig Ó Tuama draaien religie, conflict, macht en poëzie allemaal om een en hetzelfde: de taal. In zijn werk exploreert hij de dynamiek van taal, van verhalen en de impact die vertellingen kunnen hebben. Daarbij maakt hij gebruikt van storytelling, dichtkunst en nuchter pragmatisme. Pádraigs publicaties en gedichten worden wereldwijd gelezen en we zijn dan ook bijzonder blij met zijn komst naar het festival. Hij is een relevante en belangrijke stem in onze tijd en je zult hem gedurende de dag een aantal keren tegenkomen. Pádraig verzorgt de opening van het festival.

12:10-13:00    Srećko Horvat

‘After the Apocalypse’. De Kroatische filosoof, auteur en politiek activist Srećko Horvat wordt ‘een van de meest relevante en spannende stemmen van zijn generatie’ en ook wel ‘de vurige stem van het post-Joegoslavië’ genoemd. Horvat opent het festival met de stelling dat de Apocalypse vandaag de dag overal is. We leven niet alleen in een era van overweldigende apocalyptische Zeistgeist maar in onze directe omgeving dringt de eindtijd zich verder aan ons op middels de klimaatcrisis, stromen vluchtelingen en menselijk leed en het uitsterven van allerlei diersoorten. Maar wat als de Apocalypse in haar oorspronkelijke betekenis als onthulling al heeft plaatsgevonden? Wat als we nu juist na de Apocalypse leven? Horvat neemt je mee op wilde een trip langs verschillende eindscenario’s en mogelijke toekomstvisioenen.

14:10-14:40    David Åhlén

De Zweedse muzikant David Åhlén wordt ook wel de Arvo Pärt van de indiepop genoemd. Åhléns muziek laat zich het beste beschrijven als een hybride mix van indie en hymnes, gezongen met een uitzonderlijke stem. Iedereen die Åhlén weleens heeft gehoord, weet hoe zijn subtiele muziek en unieke stemgeluid je kan betoveren. Zijn nieuwe EP verschijnt dit najaar en daarvan zal hij vandaag al iets laten horen.

14:40-15:30    Mpho Tutu van Furth

We zijn bijzonder trots dat Anglicaans priester, spreker, schrijver, theoloog, kunstenares, moeder en jongste dochter van de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu, Mpho Tutu van Furth vandaag bij ons is. Samen met haar vader schreef Mpho ‘Het boek van vergeving’ waarin ze op zoek zijn gegaan naar antwoorden op vragen als ‘Hoe vergeef je degene die jou iets heeft aangedaan?’, ‘Hoe heel je wat je een ander hebt aangedaan?’, ‘Hoe vraag je om vergiffenis’ en ‘Hoe vergeef je uiteindelijk jezelf?’.

16:45-16:50    Surprise act

16:50-17:00    Gedicht Pádraig Ó Tuama en begin van de Sint-Maarten Processie

Het Geestdrift Festival valt dit jaar op dezelfde dag als het Sint-Maarten-feest. En daarom vieren we samen een feestje. De Sint-Maarten Parade is een schitterende optocht door de binnenstad van Utrecht met lichtsculpturen en muziek. Die optocht begint vanaf het Domplein om de hoek van de Pieterskerk. Dit jaar worden bezoekers van het Geestdrift Festival uitgenodigd mee te lopen tijdens dit bijzondere feest. Gedurende de dag staat er een lichtsculptuur in de Pieterskerk. Deze sculptuur zal rond 17:00 uur onder begeleiding van de dichter Pádraig Ó Tuama meegenomen worden in de processie. De processie vertrekt om 18:00 uur vanaf het Domplein en duurt een klein uur. Meld je tijdig bij de organisatie van het festival als je graag meeloopt. Maximaal 20 deelnemers kunnen meelopen.

18:00-19:00    Pauze

19:00-19:15    Mevrouw Tamara

Mevrouw Tamara maakt eigenzinnige, verhalende muziek met invloeden van My Brightest Diamond, St. Vincent en Radiohead. Haar breekbare maar soms ook kritische teksten laten je nadenken over het alledaagse dat ineens onalledaags lijkt. In december komt haar nieuwe album ‘In Je Hoofd’ uit, vandaag krijg je daar alvast een voorproefje van. Meneer Marlon zorgt vandaag voor extra begeleiding.

19:15-20:05    Peter Rollins

‘The Curious Incident of Aliens in the Nighttime’ Geestdrift Festival-alumnus Peter Rollins staat inmiddels wereldwijd bekend als de man die van heilige huisjes ruïnes maakt. Verwacht vanavond niets anders van deze Noord-Ier. In deze lezing toont Rollins ons hoezeer het leven verstrengeld is met een hang naar de dood en daarmee in contrast staat met ons instinct tot overleven. Rollins onderzoekt hoe onze ‘death drive’ verbonden is met eigentijdse religieuze, culturele en politieke systemen. Waarmee hij een verrassend lezing van het Christendom geeft bedoelt om ons te bevrijden van onze negatieve aantrekkingskracht tot de dood.

20:10-20:25    Muziek Jon Terry

Jon Terry speelde ooit in de legendarische metalcore-band The Chariot. Tegenwoordig tourt hij de wereld over als onderdeel van de band Listener, die vandaag ook op het Geestdrift Festival staat. De begaafde gitarist laat ons vandaag ook wat van zijn solowerk horen.

20:30-20:35    Pádraig Ó Tuama

Pádraig draagt een aantal keren tijdens het festival enkele van zijn gedichten voor. ‘Verhalen van liefde en alles wat schuurt’ is het eerste werk van de Ierse dichter Pádraig O’Tuama wat in het Nederlands is vertaald. Het boek is vandaag op het Geestdrift Festival ook voor het eerst verkrijgbaar. Dus doe jezelf een plezier, schaf ‘Verhalen van liefde en alles wat schuurt’ aan en support deze sympathieke Ierse poëet.

20:35-20:40     Surprise act

21:40-22:25    Cabaretiers en andere predikers

Wat heb je te zeggen? En wat wil je betekenen? Over die vragen gaan cabaretiers en leden van de Orde der Predikers (Dominicanen) met elkaar in gesprek. Deze voorstelling was eerder dit jaar in het theater te zien. Op het Geestdrift Festival is de helft van deze voorstelling te zien: Cabaretier Patrick Nederkoorn en zuster Holkje van der Veer en Cabaretier Thijs van de Meeberg en broeder Richard Steenvoorde gaan op het Geestdrift Festival podium met elkaar in gesprek. Programmamaker Arjan Broers leidt het stuk in.

22:30-23:00    Listener

We zijn bijzonder blij dat Listener dit jaar terugkeert op het Geestdrift Festival. Voor wie Listener nog niet kent, het Amerikaanse gezelschap is een groep hechte vrienden die samen ’the worst of times’ hebben doorgemaakt en overleven door samen muziek te blijven maken. Dat hoor je niet alleen, maar dat is tijdens hun optredens ook voelbaar. Voor Geestdrift passen de heren hun luide rockgeluid aan en brengen zij een unieke performance. Dit wil je absoluut niet missen!

23:00-23:15    Afsluiting Geestdrift Festival met Pádraig Ó Tuama en David Åhlén

Afsluiting Geestdrift Festival met Pádraig Ó Tuama en David Åhlén

We sluiten het festival gezamenlijk af in het hoogkoor van de Pieterskerk. Op wollendekens kun je ontspannen luisteren naar enkele laatste gedichten van Pádraig Ó Tuama en de prachtige muziek van David Åhlén. Je moet er tot het einde voor blijven, maar de Geestdrift-afsluiting wordt door de bezoekers ieder jaar weer als een van de absolute hoogtepunten gezien.

 

Pieternellenkapel

13:00-14:00    Bas Mesters

Journalist Bas Mesters (Volkskrant, NRC, NOS) stelde afgelopen jaren niet de vragen ‘Wie ben ik?’ en ‘Wie zijn wij?’ maar ‘Wie is wij?’ en ‘Wie durft er nog wij te zijn?’. Tijdens het Geestdrift Festival doet Mesters verslag van zijn gesprekken met bewoners uit achterstandswijken in Europese hoofdsteden die zelf het heft in handen namen. Ook vertelt hij over de gesprekken die hij voerde met filosofen en kunstenaars die samen met hem het antwoord zochten op de vraag of we midden in een broederschapsrevolutie zitten zonder dat we het door hebben. En zoekt hij  die voor ons allemaal opgaan.

15:40-16:40    Peter Rollins

‘The Right Wing Deviation of the Left: Progressivism and the Lure of Oneness’. Peter Rollins duikt deze sessie de politiek in en laat zien dat de droom van een Europese eenheid en samenleving zonder contradictie slechts een fantasie is. Een fantasie die onderdrukking ondersteunt en ongelijkheid in stand houdt. Peter onderzoekt hoe een radicale lezing van het Christendom – afgeleid van Hegel en ontwikkeld door Žižek – noodzakelijk is om een ​​politieke interventie te creëren die robuust genoeg is om mogelijk verandering af te dwingen.

17:00-18:30    Film Strange Negotiations

We zijn bijzonder trots dat documentaire Strange Negotiations vandaag haar Nederlandse première beleeft tijdens het Geestdrift Festival. Award winning documentairemaker Brandon Vedder volgde muzikant David Bazan van optreden naar optreden. Strange Negatiations biedt een zeer persoonlijk inkijkje in de levens van mensen die onmiskenbaar beïnvloed zijn door de Amerikaanse evangelische kerken. Strange Negotiations toont mensen die op zoek zijn naar het gesprek over geloof, religieuze systemen en betekenisgeving. De film Strange Negotiations wordt tijdens het avondprogramma nogmaals vertoond.

20:40-21:40    Srećko Horvat

Europe has to be re-invented! (But how?)

De dichter Arthur Rimbaud schreef ooit dat liefde opnieuw uitgevonden zou moeten worden. Kijkend naar de huidige crisis in Europa waar zogenaamde niet-liberale democratieën als paddenstoelen uit de grond schieten en het concept Europa onder grote druk staat, kun je je afvragen of we a la Rimbaud Europa radicaal moeten her-uitvinden. Omdat alleen door zichzelf opnieuw uit te vinden Europa kan overleven. Want volgens Srećko Horvat hebben we Europa nodig. Waarom? Daar kom je achter in het gesprek met Horvat in de Pieternellenkapel.

21:40-23:00    Film Strange Negotiations

Met zijn film over muzikant David Bazan laat regisseur Brandon Vedder zien hoe groot de invloed van modern georganiseerde religie is op sociaal maatschappelijke kwesties in het Amerika van nu. De wijze waarop Bazan musiceert, het contact met fans en de reflectie op zijn eigen werk van de afgelopen twintig jaar geeft een zeer persoonlijk inkijkje in de ontwikkeling van evangelisch Amerika.

 

St. Nicolaaskapel

13:00-14:00    Heather Leslie

Heather Leslie van de Vrije Universiteit in Amsterdam bestudeert plastic vervuiling. En werkelijk overal waar zij het zoekt is het te vinden. Niet alleen in zee, maar ook in de grachten, kraanwater, bodem, voedsel en cosmetica uit de supermarkt. Op den duur valt plastic uiteen en wordt het een zeer slecht afbreekbare (ultra)fijne plastic stof. Heather onderzoekt met haar team ook de hoeveelheden plasticfijnstof in ons lijf. Wat voor schade levert al dat plastic op aan mens en milieu? En is een met plastic vervuilde wereld iets wat we stomweg moeten accepteren of is er iets wat wij aan deze wereld kunnen veranderen?

15:40-16:40    Abram de Swaan

Abram de Swaan schreef afgelopen jaar een zeer actueel en relevant boek, ‘Tegen de vrouwen’ genaamd. Hierin schetst hij dat de opkomst van extreemrechts, het christelijk fundamentalisme en het hardnekkige Jihadisme een reactie is op de mondiale vrouwenemancipatie, die door veel mannen als bedreigend wordt ervaren. Zetten deze bewegingen door of zijn ze een laatste stuiptrekking van een gedoemd patriarchaat? En waarom is dit fenomeen zo hardnekkig? Een belangrijke lezing voor vrouwen én mannen.

17:00-18:00  Désanne van Brederode

‘Omvorming door verlangen’Door het vuur gaan voor iemand, aan verlangen ten gronde gaan of erdoor worden verteerd: in de meeste religieuze stromingen wordt voor zulke heftige passie gewaarschuwd. Toch bestaat er ook een spirituele onderstroom waarin men wordt aangemoedigd om zich juist in vol bewustzijn te verbinden met al het aardse en lichamelijke en daardoor te worden omgevormd. De geest, het hemelse, blijkt dan ín het stoffelijke te vinden. In haar lezing zal Désanne van Brederode er voorzichtig wat eerste stappen van verkennen.

20:50-21:50    Padraig O’Tuama

Dichter en verhalenverteller Pádraig Ó Tuama bespreekt de politiek gevoelige situatie rond de Brexit en het heropleven van het Iers-Brits conflict vanuit het Bijbelboek Ruth. In het prachtige Bijbelboek Ruth vindt Ó Tuama waarden die ons leren over sociaal maatschappelijk welzijn, migratie, grenzen, scheiding, toebehoren en zachtaardigheid.

 

0 replies on “Hier vind je het complete Geestdrift Festival programma”