Kapittelzaal programma Geestdrift Festival

Naast het hoofdprogramma in de kerkzaal kun je ook een aantal programma’s in de prachtige kapittelzaal van de Janskerk volgen. We hebben een serie workshops en gesprekken voor je geprogrammeerd.

Ernst van de Hemel trapt af met een workshop over alternatieve subculturen (TAZ’s: temporary Autonomous Zones). Na eerst een uur lang in de kerkzaal te hebben gesproken over Calvijn en verzet.
AnneDijk

Anne Dijk komt naar het Geestdrift Festival om samen met jou de positie van moslim in de Nederlandse samenleving kritisch te bevragen. Is de Islam onderdrukkend of wordt de islam onderdrukt? Anne brengt vragen mee als bestaat er een jihad van het feminisme? Hoe uit je je woede? Laat je deze op zijn beloop of kunnen we deze constructief inzetten? En hoe zit het eigenlijk met vrede? Ga samen met Anne Dijk in gesprek in de Kapittelzaal.

Om vier uur is het de beurt aan onze Engelse gast Kester Brewin. ‘Getting High’ is Brewins nieuwste, nog te verschijnen publicatie over de menselijke behoefte om zich bezig te houden met het hogere. En wat dat hogere nu precies ontdek je in een de kapittelzaal van de Janskerk. ’s Avonds spreekt Brewin over piratencultuur als inspiratie voor een alternatieve manier van samenleven.

Hebe

Een uur later is Hebe Kohlbrugge aan het woord. Religieus en maatschappelijk engagement raast bij de inmiddels 101 jarige Hebe Kohlbrugge door de aderen. Via haar connecties met de Duitse Belijdende Kerk aan de vooravond van de Tweede Wereld Oorlog raakte zij betrokken bij het verzet en smokkelde zij microfilms van Nederland naar Zwitserland. Hebe wist de vreselijke omstandigheden van het concentratiekamp Ravensbrück te overleven. Over deze indrukwekkende gebeurtenissen en de betekenis van verzet in haar leven zal Hebe in de Kappitelzaal spreken.

In de kapittelzaal kun je gedurende de pauze terecht voor een tweede vertoning van de korte  animatie documentaire van Jalal Maghout, over de syrische activiste Suleima. Het is een kort verhaal waarin de situatie in Syrie dichtbij komt via de binnenwereld van een meisje. Een meisje dat onvermijdelijk (of niet?) uitgroeit tot activiste. Na de vertoning volgt een uur lange bespreking met de maker van de documentaire. Jalal Maghout komt naar het Geestdrift Festival te spreken over zijn werk, over de situatie in de Syrie en over zijn blik op die bijzondere hoofdpersoon uit zijn verontrustende docu: Suleima.

AnetteDolleHalverwege de avond kun je in de kapittelzaal terecht voor een heel bijzonder workshop Dragon Dreaming. Een creatieve en uitdagende workshop van een van de meest energieke en innemende trainers die ons land rijk is. Annette Dölle introduceert je in de wereld van Dragon Dreaming. Een in Australië ontwikkelde methodiek om je ideeën tot dromen te brengen, van dromen naar plannen en uitvoering om tenslotte het resultaat te vieren. Aan de hand van concrete werkvormen komen tijdens Dragon Dreaming projecten tot stand die focussen op de persoonlijke groei en community building. Geestdrift biedt je de unieke kans om kennis te maken met deze bijzondere methodiek.

Matthias Rouw is de hekkensluiter in de Kapittelzaal. De woestijnmonniken, ook wel woestijnvaders en -moeders genoemd, leefden teruggetrokken en oefenden zich in meditatie, gebed en studie. Het waren mensen met drive en ongekende toewijding. Micro-electrotechnicus en theoloog Mattias Rouw duikt tijdens zijn workshop in de Kapittelzaal de wereld in van deze verzetshelden die alles wat hen tegenwerkte probeerden los te laten.

MattiasRouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 replies on “Kapittelzaal programma Geestdrift Festival”